Matcha tea: Το εξαίσιο πράσινο τσάι, παρασκευασμένο με την πανάρχαια Ιαπωνική διαδικασία
Η Matcha παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού τα οποία αποξηραίνονται και εν συνεχεία αλέθονται αργά ανάμεσα σε πέτρες γρανίτη έως ότου γίνουν πούδρα. Τα φυτά του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) που προορίζονται για παραγωγή Matcha, διαφέρουν τόσο στον τρόπο καλλιέργειας όσο και στον τρόπο επεξεργασίας. Κοντά στην περίοδο της συγκομιδής, τα φυτά σκεπάζονται για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και εξακολουθούν να μεγαλώνουν προστατευμένα από το ήλιο. Μετά την συγκομιδή ακολουθεί η αποξήρανση (πάλι σε σκιά), όπου σε αυτό το στάδιο αφαιρούνται προσεκτικά οι μίσχοι και τα «νεύρα» των φύλλων. Η διαδικασία αυτή (σκέπασμα, αποξήρανση & αφαίρεση μίσχων & «νεύρων») αυξάνει τα επίπεδα χλωροφύλλης, δίνει στο τελικό προϊόν το χαρακτηριστικό βαθύ πράσινο χρώμα και προκαλεί την παραγωγή αμινοξέων, ειδικότερα της θειανίνης.
Στοιχείο της Ιαπωνικής κουλτούρας από τον 11ο αιώνα (η προετοιμασία, παραγωγή και τελετουργική κατανάλωση της, ειδικά σε τελετές τσαγιού) αποτελεί μέχρι σήμερα αναπόσπαστο μέρος της ζωής σε μοναστήρια ZEN.
Ένα πολύ βασικό στοιχείο για να απολαύσετε σωστά τη Matcha και να πλησιάσετε την κατάσταση ΖΕΝ είναι η προετοιμασία και η διαδικασία να μετατρέψετε την πολύτιμη σκόνη σε ρόφημα. Η ηρεμία, το άδειασμα του μυαλού από την καθημερινότητα, η χρήση των σωστών σκευών (μπολ & ξύλινο αναδευτήρα) είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει.
Οι ποιότητες της Matcha
Οι ποιότητες (grades) της σκόνης Matcha διαφέρουν, με αυτή της Ceremonial Grade να βρίσκεται στην κορυφή. Η ποιότητα (grade) καθορίζεται από την ποιότητα των φύλλων που χρησιμοποιήθηκαν (τα νέα μικρά φύλλα θεωρούνται τα καλυτέρα), την ταχύτητα που αναπτύχθηκε το φυτό (όσο μικρότερη η ταχύτητα ανάπτυξης, τόσο το καλύτερο) και ο χρόνος που το φυτό παρέμεινε σκεπασμένο. Ένα καθοριστικό στοιχείο επίσης είναι ο βαθμός οξείδωσης που έχει υποστεί η σκόνη έως ότου συσκευασθεί. Η βαθμολογία (grading) γίνεται από ειδικούς Matcha tea Masters.
Πώς καταναλώνεται η Matcha
Τα τελευταία χρόνια η χρήση της Matcha έχει εξαπλωθεί και εκτός από την παρασκευή τσαγιού χρησιμοποιείται και στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική. Τη Matcha μπορείτε να το απολαύσετε σε μια κούπα ζεστό νερό όπως ένα τσάι, με ζεστό γάλα, σε θρεπτικά smoothies, σε υγιεινά σπιτικά γλυκά ή ακόμη και φαγητά. Θα πρέπει να πιείτε συνολικά 10(!!!) φλιτζάνια «συνηθισμένο» πράσινο τσάι για να πετύχετε τη θρεπτική ισχύ μόλις 1 μερίδας Matcha. Το τσάι Matcha έχει μια ευχάριστη γήινη γεύση με μία εκπληκτικά γλυκιά επίγευση που παραμένει στον ουρανίσκο σας, κάνοντας το, το απαραίτητο καθημερινό ποτό/ ρόφημα/ συστατικό της επιλογής σας.
Τρόπος παρασκευής
Συστατικά: 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη Matcha και 225 γραμμάρια νερό, σε θερμοκρασία 80 βαθμών Κελσίου
Εκτέλεση: Προσθέστε τη σκόνη Matcha στο αγαπημένο σας φλιτζάνι.
Αργά, προσθέστε λίγο από το ζεστό νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια κολλώδης μάζα.
Προσθέστε τώρα περισσότερο ζεστό νερό μέχρι να γεμίσει το φλιτζάνι ως το επιθυμητό επίπεδο, ανακατεύοντας μέχρι το τέλος.
Χτυπάτε μέχρι να αφρίσει και να σιγουρευτείτε ότι έχει αναμειχθεί καλά.
Πιείτε και απολαύστε το, με εμπιστοσύνη!
Άλλοι τρόποι χρήσης Matcha: Δοκιμάστε Matcha αναμειγνύοντας με νερό στο μπλέντερ σας για να δημιουργήσετε ένα ποτό/ smoothie. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με την προσθήκη γάλακτος αμυγδάλου ή άλλων ροφημάτων της αρεσκείας σας, όπως γάλα καρύδας.
Τα οφέλη από την κατανάλωση Matcha
Μερικά οφέλη από την κατανάλωση Matcha σε καθημερινή βάση είναι τα εξής:
- Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα των ιστών και το DNA, προκαλώντας προ-ώριμη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο νόσου από καρκίνο.
- Αναζωογόνηση του μεταβολισμού για την αποτελεσματική καύση του λίπους, της φυσικής βοήθειας στην απώλεια βάρους και την υγιή διαχείριση του σωματικού βάρους.
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη που δίνει στο Matcha, το όμορφο βαθύ πράσινο χρώμα του, καθίσταται ένα αποτοξινωτικό ποτό/ ρόφημα/ συστατικό, που καθαρίζει το αίμα αποβάλλοντας τις ανεπιθύμητες τοξίνες του σώματος.
- Λειτουργεί σαν μία υψηλής ποιότητας καθημερινή πολυβιταμίνη. Ένα συμπλήρωμα διατροφής με αφθονία μετάλλων-ιχνοστοιχείων, μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και σημαντικά μέταλλα όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.
- Περιέχει το L-Theanine Αμινο-οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, ενώ μειώνει το άγχος και το στρες, προσφέροντας μια απόλυτα ισορροπημένη κατάσταση χαλαρής εγρήγορσης (αποτελεί ένα υγιές υποκατάστατο του καφέ).
- Βοηθά στη σταθερή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να αποτρέψει παθήσεις όπως ο διαβήτης και να ενισχύσει την μακροζωία.
H σκόνη πράσινου τσαγιού Matcha περιέχει πολύ λιγότερη αναλογία καφεΐνης από τον καφέ (ένα ισχυρό διεγερτικό), παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας μεγάλης διάρκειας χωρίς το απότομο ανέβασμα των επίπεδων της κορτιζόλης (όπως ενεργεί ο καφές) και δεν επιβαρύνει τους επινεφρίδιους αδένες.
Η τακτική κατανάλωση Matcha μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες νοσημάτων, οι χρόνιες ή μη ασθένειες, η πρόωρη γήρανση, οι ανισορροπίες στην διάθεση, η γνωστική εξασθένηση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικού με παράλληλη Βελτίωση της Υγείας και της Ζωτικότητας.
Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα μας με Matcha