Σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα, τα βιολογικά τρόφιμα συνδέονται με καλύτερη υγεία για πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:
- Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων.
- Μπορούν να περιέχουν έως και 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μη βιολογικά τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά καθώς προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για το σώμα.
- Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά, γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.
- Ενώ στα τρόφιμα μη βιολογικής καλλιέργειας επιτρέπονται περίπου 300 φυτοφάρμακα, στα τρόφιμα βιολογικής γεωργίας επιτρέπονται λιγότερα από 20, όλα εκ των οποίων προέρχονται από φυσικές και όχι συνθετικές, χημικές πηγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον παιδικό οργανισμό που στην παιδική ηλικία εμφανίζει πολλές αλλεργίες
- Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως κάθε διαδικασία που έχει λάβει μέρος από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι πλήρως ανιχνεύσιμη και πιστοποιημένη ως βιολογική.
- Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
- Καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές για το περιβάλλον και δεν μολύνουν υδροφόρους ορίζοντες.
- Έχουν πιο αυθεντική μυρωδιά και γεύση.